Scanauto: voor efficiënte parkeerhandhaving

Parkeerhandhaving met scanauto’s

Het doel van deze webpagina over scanauto’s is om u inzicht te geven in de verschillende aspecten van parkeerhandhaving met scanauto's. We bespreken onder meer de scanauto in het algemeen en de werking van scanauto’s. Ook bespreken wij de stappen die nodig zijn om deze methode van parkeerhandhaving in te zetten. Daarnaast zullen we de voordelen van deze methode uiteenzetten en vergelijken met de traditionele manier van parkeerhandhaving. Kortom, we hopen u voldoende informatie te geven over deze innovatieve en efficiënte manier van parkeerhandhaving.

Wat zijn scanauto's?

Scanauto's zijn speciaal ontwikkelde auto's die zijn uitgerust met apparatuur om het kenteken van voertuigen te scannen en te verwerken. Dit maakt het mogelijk om real-time informatie te verzamelen over het parkeergedrag van voertuigen, wat weer leidt tot efficiënter en effectiever parkeerhandhaving.

De werking van scanauto's

Scanauto's zijn een belangrijk onderdeel van parkeerhandhaving. Deze auto's zijn speciaal ontworpen om snel en efficiënt kentekens te scannen en te verwerken. In dit hoofdstuk gaan we dieper in op de werking van scanauto's en de verschillende stappen die bij het scannen van kentekens en verwerking van gegevens aan bod komen.

Hoe werkt het scannen van kentekens

Het scannen van kentekens met scanauto's is een relatief eenvoudig proces. De auto is uitgerust met een kentekenscanner die in staat is om in real-time kentekens te scannen en te vergelijken met gegevens in een database. Op basis hiervan kan er een snelle en efficiënte beslissing worden genomen over de verdere verwerking van de gescande kentekens.

Hoe werkt een scanauto: globale uitleg

De volgende stappen beschrijven hoe het scannen van kentekens met scanauto's werkt:

Scannen van het kenteken door de kentekenscanner.

In real-time vergelijken van het gescande kenteken met gegevens in een database.

Beoordelen van de gegevens en beslissen of er een parkeerbekeuring moet worden uitgegeven.

Verwerking van beoordeelde gegevens in het systeem

werking-scanauto's
Technische-specificaties

Technische specificaties van scanauto’s

Scanauto’s zijn speciaal ontworpen voertuigen die worden gebruikt voor efficiënter en effectiever parkeerhandhaving. Specifieke technische specificaties maken het mogelijk om de data van deze voertuigen te verzamelen en analyseren. Hieronder worden deze specificaties verder uitgelicht.

Connectiviteit: Scanauto’s zijn uitgerust met geavanceerde connectiviteitstechnologieën. Hierdoor kunnen ze verbinding maken met andere voertuigen en apparaten en real-time data uitwisselen. Dit maakt het mogelijk om verkeerssituaties en andere relevante informatie op te nemen en te analyseren, waardoor het vervoer en de verkeersstroom beter worden geoptimaliseerd.

Afmetingen: Scanauto’s hebben specifieke afmetingen die zijn aangepast aan hun specifieke doel. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker door smalle straatjes en drukke stadscentra manoeuvreren, wat hen in staat stelt om nauwkeuriger data te verzamelen.

Gewicht en batterijduur: Brickyard gebruikt kleine, lichte elektrische scanauto’s. Dit hen in staat stelt om snel en efficiënt te manoeuvreren, langer te rijden en grotere afstanden af te leggen, zonder de noodzaak om vaak op te laden. Dit verhoogt niet alleen de efficiency van de scanauto maar zorgt ook voor een betere dataverzameling en -analyse.

Hoe scanauto’s de gemeente ontzorgen

De scanauto van Brickyard ontzorgt de gemeente door een totaaloplossing te bieden waarmee de gemeente snel en nauwkeurig onder andere: parkeerbetalingen kan verifiëren, vergunningen kan controleren, milieuzones handhaaft, informatie krijgt over parkeerdruk, parkeergedrag en de betalingsgraad in de gemeente.

Brickyard levert daarnaast diensten voor het beheer en onderhoud van de scanauto en de bijbehorende technologie, zodat de gemeente zich niet bezig hoeft te houden met technische en administratieve vraagstukken over de scanauto. De gemeente kan zich hierdoor op haar kernactiviteiten concentreren.

Aanvullende diensten van Brickyard aan de gemeente, na oplevering van de scanauto:

Op maat gemaakte softwareoplossingen die aansluiten bij specifieke behoeften van de gemeente

Scholings- en opleidingsprogramma's voor gebruik van de scanauto en bijbehorende software

Datamanagementdiensten voor snelle en nauwkeurige rapportage, analyse en beheer over verzamelde data

Integratie met andere systemen en technologieën

Advies en consultancy op het gebied van handhaving, data-analyse en data-management.

Parkeerhandhaving van a tot z

Fiscale naheffing

Brickyard kan voor de gemeente de volledige controle op betaald parkeren verzorgen. In een door de gemeente aangewezen betaald parkeren gebied zullen wij, met een in overleg vastgestelde frequentie, met de scanauto rondrijden en automatisch via het kenteken controleren of voldoende parkeergeld betaald is en of een Fiscale Naheffing of waarschuwingsbrief van toepassing is.

Mogelijke naheffingen worden EERST door handhavers van de gemeente in de Brickyard backoffice module gecontroleerd en gevalideerd.

Is de naheffing terecht?  Dan wordt de overtredingsinformatie aan de gemeente aangeleverd ter inning door de Gemeentelijke Belastingen of externe invorderingspartner. Ook wordt de overtredingsinformatie doorgezet naar het CJIB voor verdere afhandeling en inning.

Privacy van burgers bij gebruik van scanauto’s

Privacy van burgers is belangrijk voor de gemeente. Het gebruik van scanauto’s en bijbehorende software van Brickyard, voldoen aan de eisen van relevante privacyrichtlijnen en wetgeving zoals de AVG en WPG en maken geen inbreuk op de privacy van burgers.

Parkeerhandhaving
werking-scanauto's

Voordelen van scanauto’s

Een gemeente die parkeerhandhaving uitvoert zonder een scanauto kan te maken krijgen met verschillende vraagstukken, zoals beperkte capaciteit en efficiëntie bij het controleren van parkeerzones, onvoldoende handhavingsdruk op bepaalde locaties en problemen met het verzamelen en registreren van overtredingsgegevens. Inzet van een scanauto biedt voordelen, die kunnen helpen bij het oplossen van bovenstaande uitdagingen.

1 - Efficiëntere parkeerhandhaving

Scanauto’s maken automatisch duizenden scans per uur. De gescande kentekens worden met behulp van onze software automatisch gecontroleerd en doorgestuurd.

...

Door koppelingen met gemeentelijke en landelijke databases kunnen parkeerbekeuringen hierdoor sneller en efficiënter worden uitgegeven, gecontroleerd en afgehandeld. Er rest gemeentelijke handhavers meer tijd voor andere zaken.

Inklappen

2 - Reduceren van menselijke fouten bij parkeerhandhaving

De kans op menselijke fouten is kleiner bij inzet van scanauto’s. Denk aan het overslaan van een fout geparkeerde auto of aan het uitschrijven van een verkeerde bekeuring.

...

Nacontrole door handhavers blijft altijd mogelijk van achter de PC EN in persoon
Inklappen

3 - Betere naleving van de parkeerregels

Met efficiëntere parkeerhandhaving stijgt de pakkans voor foutparkeerders. Met inzet van scanauto’s stijgt ook de betalingsbereidheid in de gemeente.

4 - Veiligheid

Het gebruik van scanauto's vermindert de risico's voor ambtenaren bij de handhaving van parkeerregels

5 - Inzetbaar voor metingen en tellingen

Bij Brickyard vinden we kennis heel belangrijk. Scanauto’s verzamelen tijdens de parkeerhandhaving waardevolle informatie en wij zorgen ervoor dat je die informatie kunt analyseren en daarop kunt acteren.

6 - Uitgebreide rapportage-opties voor parkeerhandhaving

Binnen onze intelligente Brickyard desktop enforcement omgeving draai je eenvoudig rapporten uit over de verzamelde data.

...

Denk aan het aantal geparkeerde voertuigen, de parkeerdruk, gereden rondes, waarom men bezwaar maakt, aanwezigheid op straat en zelfs de betalingsbereidheid. Deze slimme inzichten kunnen gemeenten ondersteunen bij het maken van beleid rond parkeerbeheer en beleid ten behoeve van het verbeteren van de leefbaarheid binnen de gemeente

Inklappen

Toepassingsmogelijkheden van een scanauto

Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden voor scanauto’s

1 - Scanauto’s kunnen parkeerbetalingen verifiëren (fiscale parkeerhandhaving)

Een scanauto kan worden ingezet om parkeerkaarten of parkeerbetalingen op afstand te verifiëren en eventuele overtredingen vast te stellen.

2 - Mulder handhaving

Naast fiscale handhaving biedt de scanauto aan de gemeente ook de mogelijkheid voor Mulder handhaving zoals:

...

  • Signalering fout parkeren op:
    • Taxi standplaatsen, kiss & ride parkeerplaatsen, laden & lossen en parkeerplaatsen voor gehandicapten
  • Controle blauwe zone
  • Handhaving van milieuzones
  • Handhaving van parkeerplaatsen bedoeld voor opladen van elektrische voertuigen

Inklappen

3 - Met hulp van scanauto’s kunnen vergunningen worden gecontroleerd

De scanwagen kan worden gebruikt om vergunningen voor gehandicapten, bewoners en andere vergunningen en – of speciale parkeerregelingen te controleren en overtredingen op te sporen.

4 - Handhaving van milieuzones met een scanauto

Met scanauto’s die werken op nummerplaatherkenning kan de gemeente controleren of een auto of vrachtwagen een milieuzone mag inrijden.

...

Denk aan een dieselauto die het centrum niet in mag, of een niet-elektrische auto die het centrum niet in mag.

Inklappen

Brickyard scanauto Eindhoven
Brickyard-Desktop-Enforcement rapportage

Scanauto dashboard & rapportage

Bij Brickyard vinden we kennis heel belangrijk. Scanauto’s verzamelen tijdens de parkeerhandhaving waardevolle informatie en wij zorgen ervoor dat je die kunt analyseren. Suspects op straat die geen opvolging behoeven, kan de handhaver van achter de PC beoordelen en afhandelen.

Voor slimme inzichten over parkeerhandhaving

Binnen onze intelligente Brickyard Desktop Enforcement omgeving draai je eenvoudig rapporten uit over de verzamelde data. Denk aan het aantal te verwachten naheffingen, het aantal geparkeerde voertuigen, de parkeerdruk en parkeergedrag per gebied, aantal gereden rondes, aanwezigheid op straat en zelfs de betalingsbereidheid.

Deze slimme inzichten helpen je bij het verbeteren van de leefbaarheid binnen je gemeente.

Laatste nieuws

Nieuws en artikelen over scanauto's

JA! Een scanauto voor uw gemeente is WEL mogelijk!

Over Brickyard Brickyard stond aan de wieg van de ontwikkeling van kentekencamera-handhaving in Nederland. Al sinds 2013 implementeren wij kenteken-camerasystemen bij gemeenten voor het handhaven op betaald parkeren en op het handhaven van auto- en brom/ snorfietsluwe binnensteden, bussluizen en sluipverkeer. Op dit moment zijn onze kenteken-camerasystemen in meer dan 35 gemeenten in Nederland actief…
Bekijk het hele artikel
Brickyard scanauto Eindhoven

Veel gestelde vragen over scanauto’s

Nee. Het is namelijk niet nodig dat de gemeente de scanauto zelf aanschaft. Via Brickyard zijn er verschillende mogelijkheden voor de gemeente om gebruik te maken van een scanauto, zonder deze zelf te moeten aanschaffen. Denk aan time sharing van het scanvoertuig, huren, leasen of kopen is uiteraard ook mogelijk. Desgewenst regelt Brickyard OOK een chauffeur.

Het implementeren en installeren van een scanauto is afhankelijk van verschillende factoren. Levert Brickyard bijvoorbeeld de chauffeur of moeten er gemeentelijke ambtenaren worden opgeleid. In de regel heeft Brickyard de implementatie van een scanauto binnen enkele weken afgerond.

Om de implementatie en integratie van de scanauto te versnellen biedt Brickyard de gemeente de mogelijkheid om trainingen en technische ondersteuning af te nemen. 

Door de invoering van scanauto's kunnen BOA's efficiënter werken, omdat ze niet meer zelf alle kentekens hoeven te controleren. In plaats daarvan kan de scanauto dit werk doen en kunnen de BOA's zich richten op andere taken, zoals het handhaven van de openbare orde en veiligheid.

Aan de andere kant kan de invoering van scanauto's ook leiden tot een toename van het aantal geconstateerde overtredingen. Dit kan ertoe leiden dat BOA's meer werk krijgen.

Ja.

Brickyard is in Nederland pionier op het gebied van kentekenhandhaving. Onze oplossingen zijn bewezen en worden inmiddels al jaren bij meerdere gemeenten ingezet.

Bij veel gemeentes kunt je bezwaar maken tegen een bekeuring die is opgelegd door een scanauto. Je bezwaar kun je vaak via de gemeentelijke website indienen. Contact opnemen met de scanauto leverancier is niet zinvol. De bekeuring wordt immers door de gemeente opgelegd.

Wij begrijpen dat privacy van burgers belangrijk is voor de gemeente. Het gebruik van scanauto’s en bijbehorende software van Brickyard, voldoen aan de eisen van relevante privacyrichtlijnen en wetgeving zoals de AVG en WPG en maken geen inbreuk op de privacy van burgers.

Bij gebruik van ee scanauto hven er geen naheffings aanslagen tbv parkeerbelasting meer op de auto te worden achtergelaten. Deze worden direct per post gestuurd.

De scanauto rijdt langs alle parkeerplaatsen in de gemeente waar je moet betalen om te parkeren.  

De scanauto controleert gedurende alle dagen en tijden dat er moet worden betaald voor parkeren. De parkeertijden staat ALTIJD vermeld op de parkeerautomaat.

Benno-Freriks

Benno Freriks

Account Manager Handhaving

Benno is Account Manager voor alle handhaafoplossingen die Brickyard aanbiedt. Je kunt bij Benno terecht voor een doordacht antwoord over:

Parkeerhandhaving

Camerahandhaving

Scanauto’s

Desktop Enforcement

Stanley-de-Rotte_contact

Stanley de Rotte

Account Manager Enforcement

Stanley is Account Manager voor alle handhaafoplossingen die Brickyard aanbiedt. Je kunt bij Stanley terecht voor een doordacht antwoord over:

Parkeerhandhaving

Camerahandhaving

Scanauto’s

Desktop Enforcement